Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στις Βρυξέλλες

Σειρά επαφών με επικεφαλής κοινοβουλευτικών κομμάτων, ευρωπαίους αξιωματούχους, θεσμικά στελέχη της ΕΕ, αλλά και την ελληνική κοινότητα, είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς,με τον Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου, με τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, με τον Λάσλο Άντορ, επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, με την Κατερίν Τραουτμάν, επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση προς τους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ο Φ. Κουβέλης, είπε:
Σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος επαφών που είχα με θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα συναντήθηκα με τον κο Swoboda, συναντήθηκα με τον Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων κο Andor, είδα την κα Trautmann, την επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών της Γαλλίας. Συνάντηση θα γίνει με τον κο Schulz. Είναι η δεύτερη συνάντηση. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Όπως θα συναντηθώ και με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, τον κο Stanmeyer. Βεβαίως, είχα τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στις Βρυξέλλες.
Η παρουσία μας εδώ αποσκοπούσε στο να έχουμε άμεση ενημέρωση αλλά ταυτόχρονα και εμείς να ενημερώσουμε και να δείξουμε τις θέσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση η οποία υπάρχει στην Ελλάδα.
Εκείνο το οποίο είπα στους συνομιλητές μας είναι ότι εμείς επιδιώκουμε τη σταδιακή αποδέσμευση από ρυθμίσεις του μνημονίου, και συγκεκριμένα προβάλαμε την ανάγκη να υπάρξει χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, για το τέλος του 2017. Γιατί αυτό θα διαμορφώσει στοιχεία ανάσας για την ελληνική κοινωνία με το δεδομένο ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί είναι μέτρα άνισα, άδικα, μέτρα τα οποία έχουν στην κυριολεξία τεμαχίσει την ελληνική κοινωνία, και ταυτόχρονα αναποτελεσματικά.
Ετέθη από τη μεριά μας και η ανάγκη να προωθηθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα στηρίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία βέβαια με μέρος των χρημάτων του ΕΣΠΑ, του προγράμματος το οποίο υπάρχει αλλά δυστυχώς με ευθύνη των πολιτικών που ασκήθηκαν στην Ελλάδα, βρίσκεται σε βαθιά ύπνωση. Με το δεδομένο ότι οδεύει προς το τέλος της χρονικής του διάρκειας, εξασφαλίζει δυστυχώς απορροφητικότητα που σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνάει το 40%. Ανέδειξα ιδιαίτερα την ανάγκη να προωθηθεί ένα πρόγραμμα για τη στήριξη της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων γυναικών και των νέων ανδρών. Και βεβαίως μίλησα για μια ευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα στηρίζει την Ελλάδα με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι βεβαίως η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει τα ελληνικά χρώματα αλλά αναμφισβήτητα αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου πανευρωπαϊκού προβλήματος.
Ετέθη από τους συνομιλητές μας και από τη δική μας μεριά τι πρόκειται να συμβεί στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Εκείνο το οποίο είπα, καταγράφοντας την διεκδίκηση, την πολιτική διεκδίκηση της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και τη θέλησή της είναι ότι από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να προκύψει για τη χώρα κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά, και με βάση το μέγεθος της δύναμης που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση, και μάλιστα προοδευτική κυβέρνηση. Και η προοδευτικότητα της κυβέρνησης, αναγκαία προϋποθέτει την ύπαρξη μιας προγραμματικής συμφωνίας που για μας πρέπει να έχει δυο συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των άλλων, δυο κόκκινες γραμμές.
Πρώτον, να υπηρετηθεί η πολιτική που κρατάει τη χώρα στην ευρωζώνη και στο ευρώ. Και η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι η διεκδίκηση για την σταδιακή αποδέσμευση από όρους και ρυθμίσεις του μνημονίου. Και τούτο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στην Ελλάδα πρέπει να προωθηθούν, να υπάρξουν προοδευτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και στη λειτουργία της οικονομίας και προφανώς της αγοράς.
Ετέθη επίσης από την πλευρά μας το ζήτημα, ότι μεταξύ των άλλων μέτρων, των δυσβάσταχτων μέτρων, είναι και ο βάναυσος περιορισμός των εργασιακών δικαιωμάτων, με ειδική αναφορά στην κατάργηση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων . Άρα στην κατάργηση του ελάχιστου προστατευτικού ορίου των αποδοχών, με συνέπεια ,να έχει λήξει η λεγόμενη μετενέργεια. Και η λήξη της μετενέργειας είχε ως συνέπεια τον παρά πολύ μεγάλο περιορισμό των αποδοχών των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Βεβαίως εκείνο το οποίο υποστηρίξαμε στο πλαίσιο της σταδιακής αποδέσμευσης από τις ρυθμίσεις του μνημονίου είναι η άρση της νομοθεσίας που επέβαλε το γκρέμισμα των κατώτατων μισθών και συμπαρέσυρε το σύνολο των αποδοχών προς τα κάτω.
Σας είναι γνωστό ότι η Δημοκρατική Αριστερά καταγράφει εφτά όρους ως περιεχόμενο μιας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία πρέπει να υπάρξει για την παρουσία μιας προοδευτικού χαρακτήρα κυβέρνησης.
Οι συνομιλητές μας αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και επίσης αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της, δεν αντέχει άλλο. Βεβαίως η επιμονή τους ήταν στην τήρηση των συμφωνηθέντων . Όμως πολλοί από αυτούς μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξει η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αναδείξαμε στις διεξοδικές συζητήσεις που είχαμε μαζί τους.
Η Δημοκρατική Αριστερά επέλεξε να βρεθεί στις Βρυξέλλες, να έχει συζήτηση με τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης ακριβώς για να μπορέσει να καταγράψει εκείνα τα οποία κατά τη γνώμη μας, κατά την εκτίμηση την πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς πρέπει να υπάρξουν και κυρίως για να αναδείξει ότι στην Ελλάδα υπάρχει η Δημοκρατική Αριστερά, μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, η οποία υπηρετεί τη σταθερή παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη και βεβαίως υπηρετεί τη μεταρρυθμιστική πολιτική, που είναι δυνατόν να διαμορφώνει συνθήκες διεξόδου από τα αδιέξοδα, στα οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Και πάντα με την πολιτική μας βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και μπορεί και δικαιούται να προχωρήσει, να μείνει όρθια. Αλλά να μείνει όρθια και με την κοινωνία ζωντανή.



Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε βάζετε 7 όρους για μία προγραμματική συμφωνία, τι ακριβώς εννοείτε; Λέτε ότι θα κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ποιο είναι το όριο της ελαστικότητας που διαθέτετε; Ποιοι όροι είναι πιο ισχυροί; Πρέπει όλοι οι όροι να γίνουν αποδεκτοί από όποιο κόμμα ζητήσει την συνεργασία σας;
Φ. Κουβέλης: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι όροι οι οποίοι τίθενται από την ΔΗΜΑΡ ως αναγκαία στοιχεία μιας προγραμματικής συμφωνίας είναι όροι οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν την σύγκλιση και την διαμόρφωση ενός κοινού πολιτικού τόπου. Κι ας γίνω πιο συγκεκριμένος: Η σταδιακή, για παράδειγμα, αποδέσμευση με πρώτη στόχευση την διεκδίκηση στην αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων, η άρση της νομοθεσίας που γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς ή ακόμα και η διεκδίκηση της χρονικής επιμήκυνσης της οικονομικής προσαρμογής, για να περιοριστώ σε μερικά από εκείνα που τίθενται ως όροι, είναι εξαιρετικά και ρεαλιστικά και ταυτόχρονα νομίζω για όσους τουλάχιστον θέλουν να υπηρετήσουν την πολιτική παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, ότι είναι και ρεαλιστικά και εφικτά και θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αποφύγαμε να θέσουμε μαξιμαλιστικούς όρους, εκείνο που καλούμε είναι σε μια συμφωνία και μάλιστα στη βάση εξαιρετικά ρεαλιστικών στόχων, διεκδικήσεων και όρων.

Δημοσιογράφος: Διαπιστώσατε ότι υπάρχει ανησυχία; Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ακυβερνησία;
Φ. Κουβέλης: Κοιτάξτε, το σύνολο των συνομιλητών αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση και είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγαν και δεν το επέλεξαν, να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης. Εκείνο όμως που κατεγράφη στις συζητήσεις μας είναι ακριβώς το ίδιο που καταγράψαμε κι εμείς ως ΔΗΜΑΡ αλλά πιστεύω και η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού: Ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η κυβέρνηση είναι ο αναγκαίος συνομιλητής για συγκεκριμένες διεκδικήσεις και στον χώρο της Ευρώπης. Η κυβέρνηση είναι αναγκαία κ προκειμένου να προωθηθούν και στο εσωτερικό της χώρας οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα προοδευτικού χαρακτήρα. Να προσθέσω την δική μας εκτίμηση όσο και βεβαιότητα ότι η χώρα δεν αντέχει να προσφύγει σε τρίτες επαναληπτικές εκλογές.

Δημοσιογράφος: Πιθανότατα η χώρα δεν έπρεπε να προσφύγει ούτε σε δεύτερες εκλογές. Γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν συμφώνησε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ… Έχετε μετανιώσει για αυτή την απόφασή σας; Γιατί δεν συμμετείχατε σε μια τέτοια κυβέρνηση πριν από πριν 1 μήνα και είστε έτοιμοι να το πράξετε τώρα;
Φ. Κουβέλης: Τα ζητήματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα θέτει το ερώτημά σας. Όταν η διερευνητική εντολή ήταν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ είπε προχωρήστε, εμείς θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση και μάλιστα με σφραγίδα , με πρόσημο της Αριστεράς, την στιγμή κατά την οποία υπήρχε η επίσημη δήλωση της Νέας Δημοκρατίας ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και το ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν κατέστη δυνατό, για τον λόγο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε ότι η προσφυγή σε δεύτερες επαναληπτικές εκλογές θα είχε ως αποτέλεσμα - ίσως έτσι πιστεύει - την εκλογική ενίσχυση του πολιτικού αυτού σχήματος που σήμερα πλέον είναι κόμμα και δεν είναι συνασπισμός μετά την δήλωση που κατέθεσε. Όταν η εντολή αυτή πέρασε σε άλλα χέρια, και μιλάω για το τρίτο στάδιο, τότε επαναφέραμε την πρότασή μας για την συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Και μάλιστα, θυμηθείτε , κατέθεσα τότε συγκεκριμένα ζητήματα, συγκεκριμένους όρους, συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες θα έπρεπε να αποτελούν το πολιτικό περιεχόμενο μιας κυβερνητικής πολιτικής που θα ασκούσε αυτό το εν μέρει - κι επαναλαμβάνω το εν μέρει - οικουμενικό σχήμα, με δεδομένη εκείνη τη στιγμή την άρνηση δύο κομμάτων να πάρουν μέρος σε μια τέτοια κυβέρνηση. Όμως από όλες τις πλευρές, κι από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, τέθηκε το ζήτημα συμμετοχής του δεύτερου κόμματος. Και τέθηκε το ζήτημα της συμμετοχής του δεύτερου κόμματος και μάλιστα με την ορθή εκτίμηση, που ήταν και δική μας εκτίμηση, και μάλιστα την είχαμε καταθέσει πρώτοι, ότι αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίζει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη. Και χωρίς την συμμετοχή του δεύτερου κόμματος και όχι μόνο, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί αυτή η αναγκαία κοινωνική και κοινοβουλευτική στήριξη. Και το αποτέλεσμα θα ήταν η κυβέρνηση αυτή, εάν σχηματιζόταν χωρίς την ύπαρξη αυτού του στοιχείου, θα κατέρρεε την επόμενη μέρα της δημιουργίας της. Έτσι έχουν τα πράγματα, με εκείνα τα δεδομένα πια πήραμε την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που ξεπερνούσε το μέγεθός του κόμματός μας, ξεπερνούσε τη δύναμη που μας είχε δώσει ο ελληνικός λαός, θυμηθείτε το 6,11%. Την πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, ακριβώς επειδή είχαμε την εκτίμηση ότι η χώρα δεν έπρεπε να προσφύγει σε δεύτερες εκλογές. Έτσι έχουν τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Παρ’ όλ’ αυτά αρνηθήκατε να μετάσχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας…
Φ. Κουβέλης: Αυτό σας εξήγησα. Διότι έλειπε ο αναγκαίος όρος της ευρύτατης κοινωνικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής νομιμοποίησης.

Δημοσιογράφος: Και πώς θα υπάρχει αυτός ο όρος μετά από αυτές τις εκλογές και μετά από τα αναμενόμενα απ’ ότι φαίνεται αποτελέσματα ; Θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα είναι οι τρεις μέσα, ο δεύτερος όποιος και αν είναι ο δεύτερος, μάλλον δεν θα είναι . Τι θα συμβεί; Δεν θα καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση την επόμενη μέρα γιατί δεν θα έχει ευρεία αποδοχή;
Φ. Κουβέλης: Θα σας πως κε Αθανασίου. Πρώτον θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαταχθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί, δηλαδή τι δύναμη θα πάρει το κάθε κόμμα από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Εγώ δεν έχω βεβαιότητα εκτίμησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και δεν έχω βεβαιότητα εκτίμησης διότι γνωρίζω πως υπάρχει μια εξαιρετικά ρευστή κατάσταση, και τούτο ανεξάρτητα από δημοσκοπικές καταγραφές οι οποίες γίνονται ή μάλλον έγιναν μέχρι και το προηγούμενο Σάββατο. Θα εξαρτηθεί επίσης και από το κατά πόσον οι πολιτικές δυνάμεις θα θελήσουν να έχουν συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και δεν το λέω τυχαία. Και δεν το λέω τυχαία, επικαλούμενος επίσημες δηλώσεις αρχηγού κόμματος ότι «μην θεωρείτε δεδομένη», έτσι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «τη συμμετοχή μας στο όποιο κυβερνητικό σχήμα». Προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε δεδομένοι». Δε μπορώ κατά συνέπεια να σας πω με βεβαιότητα ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων. Εκείνο για το οποίο μπορώ με βεβαιότητα να σας μιλήσω είναι αυτό που θα πράξει η Δημοκρατική Αριστερά. Γι’ αυτό που θα πράξει η Δημοκρατική Αριστερά, νομίζω διεξοδικά, λίγο πριν το αναφέραμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Ετικέτες

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (2) αεροπυρόσβεση (1) Αθηνά (1) Αθηνά Λινού (1) Ανανεωτική Αριστερά (1) Ανδρέας Ανδριανόπουλος (1) Ανδρέας Παπαδόπουλος (6) Αντώνης Μανιτάκης (3) Αντώνης Ρουπακιώτης (1) Αντωνία Χαρίτου (1) Άρης Καλλιπολίτης (1) Ασημίνα Ξηροτύρη (2) Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη (1) Ασωπός (1) Αυτόκλητες πολιτοφυλακές (1) Βασίλης Μανδαράκης (7) Βασίλης Οικονόμου (7) Βοήθεια στο Σπίτι (1) βουλευτές (1) Βουλευτικές εκλογές (2) Γαλλία (1) Γεράσιμος Γεωργάτος (2) Γέροντας Παστίτσιου (1) Γιάννης Αμοιρίδης (2) Γιάννης Κακουλίδης (1) Γιάννης Λυμπέρης (1) Γιάννης Μιχελογιαννάκης (4) Γιάννης Μπέζος (1) Γιάννης Πανούσης (9) Γιώργος Αλεξόπουλος (1) Γιώργος Μπουλμπασάκος (1) Γιώργος Προκοπάκης (1) Γιώργος Σωτηρέλης (1) ΓΟΕΒ (1) Γρηγόρης Ψαριανός (3) Δ.Ο.Ε. (1) δάνεια (1) Δελτίο Τύπου (3) Δημήτρης Σπύρου (1) Δημήτρης Χατζησωκράτης (5) Δημοκρατική Αριστερά Ηλείας (1) Δημόσια Εκπαίδευση (1) Δημοσκόπηση (1) Διακαναλική (3) διακήρυξη (1) Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (1) Δώρα Αρβανίτη (1) Εθνική Δράση Ηλείας (1) Εθνική ομάδα Νέων U-19 (1) εκκλησιαστική περιουσία (1) Εκλογές (1) ΕΛΒΟ (1) Εφεδρεία (1) Ζωρζ Σαρή (1) Ημέρα της Γυναίκας (1) Θάνος Πάλλης (1) Θεόδωρος Μαργαρίτης (1) Θεόδωρος Σπάθης (1) Θόδωρος Κόλλιας (1) Θράσος Φωτεινός (1) Θωμάς Ψύρρας (1) ιθαγένεια (1) Ισλαμικό Τέμενος (1) Ισμήνη Μώρου (2) ισοδύναμα μέτρα (1) Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (1) Κατάκολο (3) Κατρίν Τροτμάν (1) ΚΕΔΕ (1) Κεντρική Επιτροπή (1) Κλήτος Μποσνακίδης (3) Κύπρος (1) Κωνσταντίνος Καραμανλής (1) Κώστας Καραπαύλος (1) Κώστας Κεχαγιάς (1) Κώστας Τζαβάρας (2) Λάζλο 'Αντορ (1) Λέλα Παπαγιαννοπούλου (1) Λεωνίδας Ραπτάκης (1) λιμάνι Κατακόλου (1) Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου (1) Μάκης Γιομπαζολιάς (1) Μάνος Ματσαγγάνης (2) Μανωλάδα (2) Μαρία Γιαννακάκη (5) Μαρία Ρεπούση (5) Μάρτιν Σουλτς (1) Μένιος Χρόνης (4) μετακλητοί υπάλληλοι (1) μισθοί κληρικών (1) Μυρσίνη Λιοναράκη (1) Νατάσα Σκουργιά-Λαμπρινού (1) Ναυπηγεία Ελευσίνας (1) Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (1) Νίκη Φούντα (2) Νίκος Γκιώνης (1) Νίκος Μπίστης (1) Νίκος Τσίτσας (1) Νίκος Τσούκαλης (7) ΟΑΕΔ (1) Οδυσσέας Βουδούρης (3) ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (1) Ολυμπία οδός (3) Ούγκο Τσάβες (1) Π. Στάινμάγερ (1) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (1) ΠΑΔΕΕ (1) Παιδικοί Σταθμοί (1) Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου (1) Παναγιώτης Παναγιώτου (1) Παναγιώτης Σαρρής (1) Πάρις Μουτσινάς (1) Πέτρος Παπαπετρόπουλος (1) Πέτρος Παπασαραντόπουλος (1) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (1) προνοιακά επιδόματα (1) προσυνεδριακή συνέλευση (1) Πρώτη γραμμή (1) πυροδάνεια (1) Ράδιο αρβύλα (1) Ρατσισμός (2) Ρατσιστικές επιθέσεις (1) ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου (1) Σ.Ε.Α.Α.Ν. (1) Σάκης Θεοχαρόπουλος (1) Σάκης Παπαθανασίου (2) Σάτυρα (1) Σπύρος Λαμπρινός (1) Σπύρος Λυκούδης (6) Σταύρος Λιβαδάς (3) Στέλιος Ψωμάς (1) Συρία (1) Τάγματα Εθνοφυλακής (1) Τάκης Λαϊνάς (1) Τάκης Παπαθεοδωρόπουλος (1) Τζίμης Οικονομίδης (4) Τομεάρχες (1) Τουρκική εισβολή (1) Τράπεζα (1) τράπεζες (1) Τρίπτυχο (1) Υποψήφιοι Ηλείας (1) φορολογία (2) Φόρος (1) Φώτης Κουβέλης (32) Χανς Σβόμποντα (2) Χρήστες (1) Χρήστος Γαλανόπουλος (1) Χρήστος Κωνσταντόπουλος (6) Χρυσή Αυγή (8) ψηφοδέλτιο (1) Alpha TV (1) Chinook (1) exit poll (1) Public Issue (1) Siemens (1)